Så fungerar det

MOS 2021 – Web-TV-livesändningen

Söndag 11 juli kl. 17:15 startar live-TV-sändningen på www.mos2021.menhammaronlinesales.se. Sändningen från auktionssidan startar en kvart före utsatt tid. Utnyttja den tiden till att förvissa dig om att Din uppkoppling fungerar och att Du är inloggad om Du har för avsikt att bjuda på hästarna. Första utrop är ca 17:30.

Bakgrund

”En digital auktion så nära live som möjligt” löd uppdraget i fjol och Menhammar OnlineSales auktionssida skapades. Coronapandemin har förändrat världen på många sätt och hästauktioner är inte undantagna. Vi tror dock att pandemin har bidragit till att nya och spännande marknadsplatser har skapats för försäljning av hästar. Vår egen erfarenhet från fjolårets tre auktioner med Menhammar OnlineSales auktionsplattform har gett mersmak varför vi fortsätter på samma sätt i år.

Att bli budgivare

Att lägga bud på Menhammar OnlineSales är något som ska vara smidigt och precist som på en vanlig auktion och också förenat med en viss nerv. Det är viktigt är att Du anmäler dig via hemsidan här (länk), gärna i god tid före auktionen. En säker identifiering sker via det internetbaserade systemet Scrive.Svenska kunder kan använda svenskt bank-ID för identifiering. Utländska kunder identifierar sig via alternativa system eller med en sms-kod. Signeringen är kopplat till ett avtal mellan säljare och köpare. Läs auktionsvillkoren! Efter identifieringen så skapar Du ett eget lösenord. Det lösenordet är nu kopplat till Din identifiering och Ditt godkännande av auktionsavtalet vid budgivning. Lösenordet skall vara minst 10 tecken långt.

Bli budgivare

Att bjuda på en häst

Endast registrerade och godkända budgivare kan lägga bud på hästarna. Menhammar OnlineSales öppnar för förhandsbud från fredag den 9 juli. Budgivningarna som sker live under TV-sändningen med start 17:30 söndag den 11 juli startar från det senaste lagda förhandsbudet. Alla budgivningar sker anonymt. Är Du den första som lägger ett bud på häst nummer 1 så kommer Du att bli ”Budgivare 1”, men bara för den hästen. Är Du den sjunde som lägger ett bud på häst nummer 2 så blir Du ”Budgivare 7” på den hästen. Efter varje avsluts görs köparen officiell. Hästarna säljs en i taget med ett tydligt avslutsförfarande. Auktionsförrättaren avvaktar till dess att buden stannar av och kommer, istället för ”första, andra, tredje” och sen slå klubban, att sätta igång en nedräkningsklocka som räknar ned 15 sekunder. Kommer det ett nytt bud inom dessa 15 sekunderna så startar nedräkningen åter från 15 sekunder och fortsätter göra så till att inga nya bud kommer in under nedräkningen. Den som har högst bud när nedräkningen är 0 och den digitala klubban faller har vunnit budgivningen. Tänk på att det kan vara någon sekunds fördröjning i live-tv-sändningen varför det är klockan på hemsidan som gäller. Moms tillkommer på slutlig budsumma. Något inropscourtage eller liknande avgift tillkommer inte.

Om Du under livesändningen vill titta på kommande hästar i auktionen så öppnas dessa sidorna i en ny flik i webbläsaren. Aktuell auktion och livesändningen sker alltid på startsidan, som du hittar via “Hem-knappen”.

Budintervall

Utropspriset på samtliga hästar är 50 000 kronor. Upp till och med 150 000 kronor är intervallet 10 000 kronor per bud. Därefter ökar intervallet till 25 000 kronor. Du kan öka budet med flera intervaller om Du klickar flera gånger innan du godkänner Ditt bud. Du kan innan ”live-delen” av auktionen startar också välja att lägga ett ”max-bud” varefter ditt bud automatiskt räknas upp till budet just under alternativt till detta belopp beroende på hur budgivningen görs i förhållande till maxbudet. Observera att Du inte kan registrera ett maxbud efter det att live-sändningen har startat. Däremot så fungerar ett redan registrerat max-bud även under live-sändning och tills auktionen är avslutad. Ett maxbud har samma status som ett ordinarie bud, det vill säga att “lagt bud gäller” och går inte att ändra.

Förhandsbesiktning av auktionshästarna

Det finns möjlighet att besiktiga auktionshästarna på plats ute på Menhammar Stuteri eller hos övriga säljare innan auktionen. Under rådande corona-pandemi så kommer dock detta att ske under speciella villkor. Ring och förboka Ditt besök, kontakta Roland Davidsson, telefon 070-772 07 91 för Menhammars hästar, Massimo Vassallo 070-344 21 98 (Annemanna), Caroline Hellström 073-077 55 16 (Sisyfos Breeders), Magnus Rundgren 070-568 65 11 (SRF Stable), Pekka Korpi +358 400 78 06 12 (Star Racing) och Roberto Toniatti +39 335 706 99 39 (Allevamenti Toniatti) för mer information. All besiktning kommer att ske utomhus och endast i mindre utspridda grupper om maximalt fem personer. Folkhälsomyndighetens råd avseende smittskydd tillämpas.

Eventuell export av inköpt häst

Köpare som önskar exportera hästen skall meddela detta till Menhammar för information om tillkommande exportavgift och eventuell återbetalning av moms. Läs också auktionsvillkoren angående detta.

Köpare som önskar exportera hästen till USA skall kontakta Menhammar innan 1 augusti för besked om eventuell efteranmälan för stakning i USA. Menhammar och Annemanna erbjuder sig att betala 50 % av efteranmälningsavgiften cirka (1 250 US$) i USA för sådan häst. Observera också att unghästar efter Andover Hall, Cantab Hall, Donato Hanover, E L Titan, Fourth Dimension, International Moni, Maharajah, Muscle Hill, Muscle Mass, Nuncio, Readly Express, Southwind Frank, Tactical Landing, Trixton, Walner och What the Hill är startberättigade i Breeders Crown i USA under förutsättning att unghästen stakas i BC USA.

Logga in

Du måste vara registrerad som budgivare för att få lägga ett bud

Har du inget konto kan du ansöka om att bli budgivare. 
Har du redan ett konto måste du logga in först.